جامعه سینما:سه شنبه عصر باغ سفارت فرانسه در تهران میزبان نقاشی بود که در سکوت کامل خبری و به دور از هیاهو وارد خاک فرانسه شد تا بالاترین نشان فرهنگ و هنر این کشور را از سفیر این کشور دریافت کند.
به گزارش ایسکانیوز آیدین آغداشلو در واپسین روزهای دیماه و به دور ازهرگونه شلوغی بار دیگر افتخاری بزرگ را برای ایران و هنر ایرانی رقم زد ، درست مانند تمامی این سالها که بی ریا و به دور از هرگونه جنجالی صدایش را در کارهایش ریخته است.
آغداشلو به دور از هرگونه تعارف یا اغراقی یکی از اسطورههای زمان خویش است.اسطورهای که هم برای هم نسلان خودش آشنا مانده و هم نسلهای بعد از خودش هیچگاه از او احساس دوری و فاصله نکرده است و در روزگاری که خیلی از بزرگان هنر میان رنگهای ساختگی پنهان شده و نقاب بر چهره کشیدهاند تا حائلی باشد میان آنها و مخاطبانشان، آغداشلو دست از رنگ شسته و از هرگونه فاصله ای با آدمهای روزگارش تبری جسته است.نقاشی که هیچ وقت نخواسته و تمایل نداشته است که خاص بودنش را فریاد بزند اینبار هم از سفارت فرانسه خواست تا اهدای نشان شوالیه به او در سکوت برگزار شود تا مبادا خبر نشستن عالیترین نشان فرهنگ دولتی که همواره به هنر معروف بوده است بر سینه اش به خودنمایی تعبیر شود.
نشان هنر و ادب شوالیه که از سوی وزارت فرهنگ فرانسه به هنرمندان و نویسندگان اعطا میشود، بیش از ۵۰ سال سابقه دارد و تاامروز تعدادی از هنرمندان و نویسندگان ایرانی این جایزه را از آن خود کردهاند. نشان شایستگی فرانسه بیشتر به افتخارات ملی فرانسویها مرتبط است و نشانی یک درجه پایینتر از لژیون دونور است. هدف جایزه هنر و ادب فرانسه به رسمیت شناختن نقش ویژه ادبیات و هنر در جهت گسترش این حوزههاست و کسانی این جایزه را میتوانند دریافت کنند که دست کم ۳۰ ساله باشند و در توسعه و غنی کردن فرهنگ فرانسه نقشی داشته باشند.
تا کنون به بسیاری از چهرههای فرهنگی هنری کشور چون شهرام ناظری، محمدرضا شجریان، رضا سیدحسینی، محمدعلی سپانلو، عباس کیارستمی، لیلا حاتمی، پری صابری، لیلی گلستان، جلال ستاری، داریوش مهرجویی، کامبیز درمبخش و محمود دولتآبادی تعلق گرفته است. نشان شوالیه شامل جایزه مالی نیست و تنها نشانی است که بر سینه هنرمندان و ادیبان نصب میشود و به پاس مجموعه کارهای یک چهره فرهنگی و هنری است. مراسم اهدای نشان شوالیه به آیدین آغداشلو راس ساعت ۱۶ در محل سفارت فرانسه در تهران شروع شد.
سفیر فرانسه سخنرانی در مورد جایگاه هنر آغداشلو در ایران و جهان ایراد کرد و بعد از سخنان سفیر ، نشان شوالیه از طرف وزیر فرهنگ فرانسه و توسط سفیر این کشور به این نقاش والای ایرانی اهدا شد.پس از اهدای نشان هم آغداشلو به همان مسلک تواضع همیشگی تنها در چندجمله کوتاه صحبت و از اهدای این نشان به او به عنوان یک نقاش ایرانی تشکر کرد.اما بعد از آغداشلو نوبت به یار دیرینه او داریوش شایگان رسید.
و به راستی برای صحبت در مورد هنر آغداشلو و عشقی که از دریچه کارهایش به جهان پیرامونش هدیه میکند چه کسی بهتر از کهنه رفیق سالهای دور این نقاش؟ شایگان که خود به فاصله دو سال و به ترتیب نشان دوم و اول این جایزه را از آن خود کرده است از سالهای دور رفیق وهمراه نقاش پرآوازه ایرانی بوده است اینبار هم او را تنها نگذاشت و از جان و به زبان فرانسه در مدح این بزرگ هنرمند نور و رنگ سخن گفت.شایگان زبان به فرانسه گشود و از هنر کهنه رفیقش گفت، از سیر نقاشی آغداشلو از ۴۰ سال پیش تا کنون و آنچه بر سر او و هنرش آمده است.شایگان که امروز میتوان او را یک فیلسوف معاصر هنردوست نامید در سخنان طولانی خود از جهانی گفت که کشفش برای نقاش ۴۰ سال طول کشیده است. عمری بله درازای تولد تا بعثت نقاش و حالا در آستانه ۷۵ سالگی فیلسوف معاصر ایرانی آغداشلو را در محل سفارت خیامی ترین نقاش ایران نامید.شایگان نقاشیهای آغداشلو را پرمایهترین هنر معاصر ایران از نظر فلسفه و عشق نامید و به شرح این مفاهیم از نگاه خودش پرداخت.جلسه همانطور که آغداشلو خواسته بود در سکوت خبری و دور از هیاهو برگزار شد و ساعت ۱۹ به وقت تهران نوفل لوشاتو نقاشی را بدرقه کرد که به وقت قدرشناسی فرانسه از هنر او تجلیل شده بود