جامعه سینما:فردین علیخواه /سریال پاییز صحرا در سال ۱۳۶۵ از صدا و سیما پخش شد. آن زمان در بعضی از شهرها عده ای که خود را «مذهبی» می دانستند پیشگام شدند تا هر طور شده در مقابل پخش این سریال بأیستند. آنها چند بار در مکان های مختلف تجمع کردند. استدلال هم مشخص بود: حجاب زنان در این سریال به شکلی است که جوانان را تحریک می کنند و مخالف ارزش های انقلاب اسلامی است. منظور از جوانان هم طبق معمول مردان بودند. می گفتند مردان با تماشای این سریال- که البته موضوع اش طلاق، بدبختی و سیه روزی یک زن درمانده بود و سراسر سریال هم یا اشک بود یا داد و فریاد-از نظر جنسی تحریک می شوند. فشارها آنقدر زیاد شد که نزدیک بود آقای محمد هاشمی رئیس صدا و سیما بود استعفا کند. در نهایت دخالت آیت الله خمینی باعث شد تا اعتراض ها فروکش نماید.
خاطره زیر از زبان سید صادق طباطبایی نقل شده است:
«شبی در حضور امام خمینی بودیم که از دفتر آمدند و پیامی را از طرف یکی از مراجع وقت آوردند. مرجع مذکور گفته بود؛ همین فیلمی که در حال حاضر از تلویزیون پخش میشود؛ من پیرمرد را تحریک میکند؛ چه رسد به جوانان را. به دستور امام تلویزیون را روشن کردند؛ قسمتی از یک سریال بود به نام پاییز صحرا. امام(ره) با مشاهده آن فیلم؛ در پاسخ پیام چنین گفتند: شما باید در تقویت نفس خود بکوشید تا به این آسانی تحریک نشوید. من در این فیلم نشانههایی از خلاف عفت یا عوامل انحراف و تحریک نمیبینم. به این صورت بسیاری از فشارهایی که بر سر پخش سریالها و فیلمها از تلویزیون بود برداشته شد».
تحولات فرهنگی و اجتماعی جامعه ایرانی پس از انقلاب بسیار قابل تأمل و عبرت آموز است. گاهی اوقات نگاه به گذشته و مرور این تحولات می تواند باعث شود تا در برخورد با مسائل فرهنگی و اجتماعی فعلی اندکی تأمل و درنگ کنیم و عاقلانه تر رفتار نماییم.
جامعه شناسان می گویند:
فرهنگ مطلق، ولی نسبی است.
فرهنگ ثابت، ولی متغیر است.